Met de term roos in de productomschrijving van anti roos shampoo wordt de aandoening hoofdroos bedoelt. De officiële wetenschappelijke naam voor de aandoening hoofdroos is Pityriasis simplex capillitii. Met Pityriasis simplex capillitii wordt door de dermatologen onderling de huidaandoening aangeduid maar in het gewone dagelijkse taalgebruik tussen de dermatologisch specialist en zijn cliënten spreken ook zij meestal over hoofdroos of kortweg roos. Hoofdroos is geen ernstige aandoening maar veroorzaakt meestal alleen enige mate van jeuk en een meer dan normaal verlies van dode huidschilfers. Vooral het bovenmatige verlies van dode huidschilfers wordt als zeer vervelend ervaren omdat de vele witte huidschilfers heel erg opvallen op je kleding. Veel mensen ervaren dit als erg vies en het kan dan ook een belemmering vormen in je, met name directe fysiek georiënteerde, persoonlijke contacten.
Oorzaken roos:
Hoofdroos, of kortweg roos, kan veroorzaakt worden door verschillende zaken. De meest voorkomende oorzaak is langdurige blootstelling aan een extreme temperatuur. Hierbij wordt roos kan roos zowel veroorzaakt worden door extreme hoge temperaturen als door extreme lage temperaturen. Een andere, vooral bij pubers, veel voorkomende oorzaak is een verhoogde talgproductie. Roos kan ook ontstaan als een metabolisch bijproduct van micro-organismen, de meest voorkomende micro-organismen die roos veroorzaken zijn meestal gisten van het geslacht Malassezia. Tenslotte kan roos ook veroorzaakt worden door een grote individuele gevoeligheid van de hoofdhuid.
Roos bestrijdingsmiddelen:
Er zijn een aantal stoffen bekend die een roos voorkomende of werende werking hebben. Deze stoffen zijn Salicylzuur, Steenkoolteer, Zwavel en Seleensulfide.
Salicylzuur:
Salicylzuur is een in bepaalde planten voorkomend zuur dat waarschijnlijk in deze planten een afwerende functie vervult tegen vraat. Ook heeft Salicylzuur bij een aantal planten, sommige fruitsoorten, een conserverende werking. Planten waarvan bekend is dat ze Salicylzuur bevatten zijn wilgen, waarbij het Salicylzuur vooral in hogere concentraties in de wilgenbast aanwezig is, de moerasspirea, in sommige cactussen en in sommige soorten fruit. Salicylzuur kan ook synthetisch bereidt worden uit fenol. Synthetisch Salicylzuur wordt op grote schaal gemaakt omdat het ook gebruikt wordt als uitgangsstof bij de bereiding van Aspirine. Salicylzuur werkt in op het het bovenste laagje, de hoornlaag, van de huid. Door dit laagje van de huid los te weken bevordert het de groei van gezonde huidcellen. Salicylzuur wordt vaak gecombineerd met andere huidmiddelen, omdat het andere medicijnen beter in de huid laat doordringen. Salicylzuur in lage sterktes, van 10% en minder, wordt gebruikt bij verschillende huidaandoeningen, zoals een droge huid, psoriasis en eczeem.
Steenkoolteer:
Steenkoolteer helpt wel tegen roos maar wordt niet veel gebruikt omdat het een zwarte taaie vloeibare massa is die giftig, kankerverwekkend en slecht afbreekbaar is.
Zwavel:
Zwavel is vooral effectief tegen hoofdroos die veroorzaakt wordt door gisten. Zwavel als anti roos middel is een afgeleide toepassing van de uit onderzoek in de land en tuinbouw sector gebleken werking tegen schimmels en andere micro-organismen.
Seleensulfide:
Seleensulfide is een stof die veel gemeen heeft met zwavel en dus ook een actieve werking heeft tegen schimmels en andere micro-organismen. Seleensulfide wordt ook vaak gebruikt voor de behandeling van pityriasis versicolor. Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening, die herkenbaar is aan vele kleine verkleurde vlekjes waar fijne schilfertjes op ontstaan, die vooral op de hals, de borst en de rug voorkomt. De vlekjes zien er donkerder uit op een witte huid, en lichter op een gebruinde huid.
De beste anti roos shampoo:
De beste anti roos shampoos zijn de shampoos die Salicylzuur, Zwavel of Seleensulfide bevatten. Welke shampoo bij jou het meest effectief is, is afhankelijk van de oorzaak van de hoofdroos. Als je roos wordt veroorzaakt door gisten zijn de shampoos die Zwavel of Seleensulfide bevatten het meest effectief. Bij andere oorzaken zijn shampoos met Salicylzuur, eventueel aangevuld met een percentage Zwavel of Seleensulfide, het meest effectief.
De goedkoopste anti roos shampoos:
De drie goedkoopste anti roos shampoos van dit moment zijn: de Yanao Anti-schuppen shampoo die ongeveer € 1,- per 400ml kost, de Shampoo Schwarzkopf anti roos anti peliculaire die ongeveer € 1,49 per 400ml kost en de Nivea Hair Care Anti Roos Shampoo Gloss die1,69 per flacon kost.