blog placeholder

Carmen Dell’Orefice (geboren 03 juni 1931) is een Amerikaans model en actrice, geboren in New York, NY. Ze is bekend binnen de mode-industrie als ’s werelds oudste nog werkende model van het Lente / Zomer 2012 seizoen. Ze stond al op 15-jarige leeftijd op de cover van de Vogue en is sindsdien als model blijven werken.

Carmen Dell Orefice

De jeugd van carmen dell’orefice:

Carmen’s ouders waren Italiaans en Hongaars. Ze gingen voortdurend uit elkaar en daarna weer bij elkaar. Carmen woonde daardoor dan weer in pleeggezinnen en dan weer bij andere familieleden. In 1942 wordt Carmen herenigd met haar moeder en verhuizen ze naar New York City. Als ze 13 jaar is wordt ze in de bus op weg naar balletles door de vrouw van fotograaf Herman Landschoff benaderd om model te worden. Haar eerste test foto’s, genomen op Jones Beach, waren een “flop”, aldus Carmen. Ondanks dat stelde haar peetvader haar voor aan de Vogue, waar Carmen in 1946 op de leeftijd van 15 jaar een contract tekende voor $ 7,50 per uur. Carmen werd een geliefd model van fotograaf Erwin Blumenfeld, die haar eerste Vogue Cover foto nam in 1947. Ze verschijnt in het nummer van 15 december 1947 van de Amerikaanse Vogue als Roodkapje, Sneeuwwitje en Assepoester samen met supermodel Dorian Leigh, acteurs Ray Bolger en Jose Ferrer.

Carmen Dell Orefice

De armoe van carmen dell’orefice:

Ondanks haar modellenwerk waren Carmen en haar moeder arm. Ze hadden geen telefoon en Vogue stuurde daarom boodschappers naar hun appartement om het Carmen te laten weten als er  modellenwerk voor haar was. Ze ging vervolgens op rollerschaatsen naar de foto opdracht om busgeld uit te sparen. Carmen was zo ondervoed dat de beroemde modefotografen Horst P. Horst en Cecil Beaton voor de foto’s haar kleding moesten volproppen met weefsel. Carmen en haar moeder verdienden samen ook extra geld met het maken van kleding Een van hun klanten was Dorian Leigh. Carmen zou later de beste vrienden worden met de  jongere zus van Dorian, model Suzy Parker. Samen zouden ze bruidsmeisjes zijn in hrt tweede huwelijk van Dorian met Roger Mehle in 1948.

Carmen Dell Orefice

Betere tijden voor carmen dell’orefice:

In 1947, wordt Carmen haar salaris verhoogd naar $ 25 per uur. Ze verscheen in oktober 1947 op de cover van Vogue, op de leeftijd van 16, een van de jongste Vogue Cover-modellen ooit (samen met Niki Taylor, Brooke Shields en Monika Schnarre). Carmen stond ook in november 1948 op de cover van de Vogue. Ze werkte met de meest beroemde modefotografen van de periode, zoals Irving Penn, Gleb Derujinsky, Francesco Scavullo, Norman Parkinson, en Richard Avedon. Carmen werd in 1960 gefotografeerd door Melvin Sokolsky voor Harper’s Bazaar. Het iconische beeld met de titel Carmen Las Meninas is wereldberoemd en is internationaal verzameld. Sokolsky fotografeerde Carmen ook voor de klassieke Vanity Fair Lingerie campagne waarin Carmen haar gezicht verbergt met haar hand. Ze werd ook Salvador Dalí’s muze. Ondanks de vroege successen op zeer jonge leeftijd, weigerde modellen agent Eileen Ford om haar te vertegenwoordigen en Vogue verloor interesse in haar. Na door artsen voorgeschreven hormooninjecties om haar puberteit te starten, begon ze in plaats daarvan te werken voor catalogi en lingerie, voor $ 300 per uur. Het was toen dat ze Ford kwam in 1953.

Carmen Dell Orefice

Het persoonlijke leven van carmen dell’orefice:

Carmen trouwdeMET Bill Miles in de vroege jaren 1950. Bill belazerde haar echter want hij haalde iedere week het geld op wat ze had verdiend maar gaf haar daar steeds maar 50 dollar van. Ze kregen samen een dochter, Laura, maar ze scheidde kort daarna. In 1958 ontmoette ze fotograaf Richard Heimann en trouwde slechts zes maanden later met hem. Toen ze het jaar daarop besloot met pensioen te gaan verliet hij haar meteen. Haar derde huwelijk was met een jonge architect, Richard Kaplan, in het midden van de jaren 1960. Dit huwelijk duurde negen jaar. Na haar derde scheiding in 1978 besloot ze uit wanhoop alles op alles te zetten en er aan te blijven werken om weer modellenwerk te gaan doen. In de jaren 1990 en 2000, modelleerd zij voor Isaac Mizrahi’s kledinglijn bij Target, evenals voor Cho Cheng en Rolex. Carmen is regelmatig te zien in hun reclamecampagnes en verschijnt in Vogue, W en Harper’s Bazaar. In de late jaren 1980, verloofde Carmen zich met televisie talk-show host David Susskind. Hij stierf echter voordat ze getrouwd waren. In 1993, introduceerde een buurman haar aan Norman F. Levy, de beste vriend van Bernard Madoff’s. Hij was haar vriend voor meerdere jaren. In juni 2011, vierde Carmen haar 80ste verjaardag.  Op 19 juli 2011 werd ze bekroond met een eredoctoraat van de University of the Arts Londen, als erkenning voor haar bijdrage aan de mode-industrie. De universiteit heeft ook een speciale overzichtstentoonstelling, samengesteld door haar oude vriend de illustrator David Downton. De tentoonstelling beslaat Carmen’s Vogue covers en een aantal van haar mooiste momenten uit haar modellen leven, en foto’s uit haar persoonlijke archief.

Carmen Dell Orefice

Het bankroet van carmen dell’orefice:
In de jaren 1980 en 1990, verloor Carmen het grootste deel van haar geld in de aandelenmarkt. Ze werd gedwongen om haar beroemde modellen foto’s uit de jaren 1940  te veilen bij Sotheby’s. Vanaf 1994 reist en feest ze op weelderige jachten als “het viertal” met Ruth en Bernie Madoff en Norman Levy, van het weinige geld dat ze nog over heeft en met geld van vriend Norman Levy, 12 jaar lang,  samen de wereld rond. Levy, die 244 miljoen dollar aan activa had, overleed in 2005, op de leeftijd van 93. Madoff was de uitvoerder van zijn wil, aldus Carmen. Madoff gebruikte dit geld voor het lokken van ongeveer 13.500 particulieren en charitatieve instellingen. Ze bleef regelmatig eten met de Madoffs na de dood van Levy’s. In december 2008 belde een 68-jarige vriend, die haar spaargeld belegd had bij Madoff, Carmen om haar te informeren dat ook zij was opgelicht. Carmen zei: “Voor de tweede keer in mijn leven heb ik al mijn spaargeld verloren.”. In april 2009 werd Carmen geïnterviewd voor het verhaal ‘Madoff’s World ” van Vanity Fair magazine. Foto’s van Carmen en foto’s die zij had genomen van Madoff werden weergegeven in dit artikel.

Carmen Dell Orefice