De Bikini is de internationale benaming voor een tweedelig dames badpak. De naam is bedacht door Louis Réard. De naam is geïnspireerd door het latijnse woord voor twee, Bi-, een voorzetsel dat is afgeleid van het Latijnse bis (“2” of “dubbel”) en het eiland Bikini . De bedenker hoopte namelijk dat zijn nieuwe product de Bikini in zou slaan als een bom. Daarom refereerde hij met de naam ook aan het eiland Bikini waar kort daarvoor een atoombom getest was.
Bikini productomschrijving
De Bikini bestaat uit twee losse stukken bewerkt textiel. Eén stuk bedoeld voor het dragen als bovenste deel het zogenaamde Bikini bovenstukje en één stuk bedoeld voor het dragen als onderste deel het zogenaamde Bikini broekje. Het Bikini bovenstukje bedekt en ondersteund de borsten en het Bikini broekje bedekt het kruis, een deel van de schoot en een deel van of de gehele billen. Het vernieuwende van de Bikini was dat het grootste gedeelte van het vrouwenlichaam onbedekt bleef.
Uitvoering van de bikini
De vormen van het Bikini bovenstukje en het Bikini broekje komen sterk overeen met bepaalde types damesondergoed. Het Bikini bovenstukje kan variëren van voledig borstenbedekkend tot net aan tepelbedekkend. Het Bikini broekje kan variëren van volledig kruis, schoot en billen bedekkend tot een weinig verhullende string of g-string slip.
Gebruik van de bikini
De Bikini wordt meestal gedragen als het mooi warm weer is. De Bikini is in eerste instantie ontworpen om mee te zwemmen maar wordt in de praktijk het merendeel van de tijd gebruikt om in te zonnen.
Succes van de bikini
Het succes van de Bikini is te wijten aan de kracht van de vrouwen en niet aan de macht van de mode, volgens de mode historicus Olivier Aillard. Volgens hem is de emancipatie van badmode altijd verbonden geweest met de emancipatie van vrouwen.Heden ten dagen zijn Bikini’s uitgegroeid tot een wereldproduct. Geschat wordt dat er wereldwijd voor een waarde van 900 miljoen dollar Bikini’s worden verkocht. Daarnaast heeft de Bikini gezorgd voor een complete nieuwe industrie die zonnewas en zonnebrandolie produceert.
Voorlopers van de bikini
De eerste bekende voorlopers van de Bikini dateren uit de Grieks-Romeinse oudheid. Er zijn kunstwerken gevonden uit die tijd met afbeeldingen van vrouwen afgebeeld in een op een Bikini gelijkende outfit. Deze kunstwerken zijn te zien op mozaïeken in de vloer van Villa Romana del Casale op het eiland Sicilië. Op deze in mozaïek uitgevoerde afbeeldingen zijn 10 vrouwen te zien die allerlei sportoefeningen uitvoeren in op een Bikini gelijkende sportoutfit. Dit kunstwerk heeft daarom ook tegenwoordig de naam Bikini Girls. De mozaïeken zijn gemaakt van in totaal 37 miljoen gekleurde tegeltjes. Ook bij archeologische vondsten van eerdere datum zijn al voorbeelden van een soort Bikini’s gevonden. Met name in Pompeii, daar werden een aantal standbeelden gevonden van de Godin Venus in een Bikini.
Basis van de moderne bikini
De basis voor de moderne Bikini werd gelegd in 1907. In dat jaar werd de Australische zwemmer en performer Annette Kellerman gearresteerd, op een strand bij Boston, voor het dragen van een nauwsluitend badpak uit één stuk. Kort daarna werd het nauwsluitende badpak uit één stuk door vrouwelijke wedstrijdzwemsters geïntroduceerd als wedstrijdpak op de Olympische spelen van. Hierdoor werd nauwsluitende badpak uit één stuk geaccepteerd als algemene zwemkleding