Je lichaam is een tempel. Maar dat wil niet zeggen dat je hem niet kan opleuken met allerhande mooie juwelen. Wil je de stap naar piercings zetten, maar zijn er nog een aantal dingen die je je afvraagt? Misschien kan dit artikel je helpen je onzekerheid weg te nemen over deze vorm van lichaamsversiering.
Stap 1: Beslis wat voor piercing je graag wil
Er zijn tonnen verschillende piercings. Een paar populaire vandaag de dag zijn: navelpiercings, tongpiercings, monroepiercings (bovenlip), neusvleugelpiercings, lippiercings (al dan niet gecentreerd) en natuurlijk stretches (dit zijn standaard oorpiercings die opgerekt worden). Maar laat de trends je niet tegenhouden om voor een minder voor de hand liggende piercing te kiezen.
Een extra factor om bij stil te staan tijdens het kiezen van een piercing is je omgeving. Ben je zeker dat je je werk zal kunnen blijven houden? Of dat je grootmoeder je nog zal willen uitnodigen voor een kop thee? Hoe betreurenswaardig het ook is, piercings zijn nog altijd niet ten volle geaccepteerd in onze maatschappij. Wees dus zeker dat je je verdere sociaal leven en carrière niet hypoticeert voor een metalen ringetje in je wenkbrauw.
Het allerbelangrijkste is dat je iets kiest dat jijzelf oprecht mooi vindt. Laat geen piercings steken omdat al je vrienden er een hebben, daar krijg je gegarandeerd spijt van.
Nog altijd niet zo overtuigd of iets bij je past? Zet eens puntjes met een stift waar je de piercing zou willen, of beter nog: koop piercingbolletjes en plak ze eens op met wimperlijm om het gewenste effect te zien!
Ben je trouwens jonger dan 16? Vergeet niet dat je toestemming moet hebben van je ouders!
Stap 2: Zoek een goede, ervaren piercer
Dit is een belangrijke stap. Ga niet zomaar naar de eerste de beste piercer! Doe wat research op het internet en via wat handig google-werk vind je gegarandeerd kritieken over lokale shops.
Het is belangrijk dat een piercer beschikt over het correcte sterilisatiemateriaal (een autoclaaf is een must), en dus ook voorgesterliseerde tangen en piercingjuwelen. Als je de piercer zijn naalden, klemmen en/of juwelen niet uit een gesloten verpakking ziet halen verlaat je best onmiddellijk de zaak. Je kan altijd eens checken of de piercer die je uitgekozen hebt lid is van de APP (Association of Professional Piercers) zodat je 100% garantie hebt van kwaliteit.
Stap 3: Ervoor gaan
Dit is een moeilijke stap voor de meeste mensen. Op een bepaald moment moet je de zaak binnenwandelen en in die griezelige stoel gaan liggen! En dan is er nog die tafel gevuld met onheilspellend materiaal… Never fear!
Veel mensen staan angstig tegenover hun eerste piercingervaring. Ik ga je niet vertellen dat je het niet voelt, want het is en blijft zo dat iemand met een naald door je huid heen prikt. Maar het gaat zo snel dat het gedaan is voor je het weet. Een bedreven piercer zal er dus ook alles aan doen om het gebeuren zo snel, aangenaam en pijnloos mogelijk te maken voor jou. Hoeveel pijn het precies doet hangt af van je persoonlijke pijngrens en van piercing tot piercing. Probeer er gewoon even bij stil te staan dat je een fractie van een seconde afziet voor een piercing die de rest van je leven kan blijven zitten!
Zorg dat je altijd minstens 3 uur voor je piercing gegeten hebt en goed geslapen hebt. Ik denk niet dat ik erbij moet vermelden dat mensen onder invloed van alcohol of drugs niet gepierced worden. En neem gerust een vriend(in), je moeder, je opa of je favoriete barman mee. Praten met een bekende kan goed doen als je erg gespannen bent.
Stap 4: De verzorging goed opvolgen!
Van je piercer zal je sowieso een blad meekrijgen waarop verzorgingsinstructies staan voor je kersverse lichaamsperforatie. Er is een scala aan verschillende verzorgingsproducten die aangeraden worden, maar de meest voorkomende blijven zoutwateroplossingen en antibacteriële zeep. Doorgaans moet je 1 keer per dag je piercing schoonmaken tot hij volledig genezen is. Veel mensen onderschatten de verzorging van een piercing of verwaarlozen de verzorging na een tijdje. Eén advies: GOED OPVOLGEN!
Dingen die je best vermijd tijdens de eerste weken van de genezing zijn: excessief zonnen(banken), zwemmen in een openbaar zwembad en zwaar sporten.
Andere veelgestelde vragen:
V: Hoe gevaarlijk zijn piercings?
A: Losstaand van de kans op infectie tijdens het genezingsproces (wat op zich niet zo erg is indien direct behandeld) en de kleine kansen op migratie (je piercing die zichzelf verplaats) of uitgroeien, zijn er eigenlijk geen tot weinig zware risico’s verbonden aan het piercen als je naar een professional gaat. Je kan altijd eens jouw favoriete piercing opzoeken op BME Wiki om de specifieke risico’s onder de loep te nemen. Laat het je zeker niet afschrikken; de kans dat er iets ernstig misgaat met een correct geplaatste piercing is ongelofelijk klein.
V: Hoe lang duurt de genezing?
A: Dit hangt af van persoon tot persoon, en de ene piercer zal er een andere periode opplakken dan de andere. Hier wat richtlijnen voor veelvoorkomende piercings:
4 à 6 weken: tong, clithood
6 à 8 weken: lip, oorlel, wenkbrauw, septum
2 à 6 maanden: tepel, neusvleugel
6 à 12 maanden: navel, wangen, kraakbeen/helix
Dit wil niet zeggen dat je piercing er rood en korsterig zal uitzien gedurende deze hele periode; meestal blijft dat slechts beperkt tot de eerste week. Je ziet het niet, maar de binnenkant – de fistula – van je piercing moet zich nog volledig vormen (en dus ook schoon blijven).
V: Hoe lang kan ik mijn genezen piercing uitlaten?
Dat hangt ervan af. Dit is net als het genezingsproces geen exacte wetenschap en kan zwaar variëren van mens tot mens. Zowat al mijn oor -en gezichtspiercings kunnen dagen na een openblijven zonder juweeltje, terwijl mijn surfacepiercings in minder dan 3 uur beginnen sluiten. Om zeker te spelen kan je het best een doorzichtige piercingretainer kopen als je je piercing uit moet halen. Dit vind je in zowat elke piercingshop met een ruim assortiment.
Eens je je piercing beu bent en je hem uit wil laten zal hij normaal gezien gradueel volledig sluiten (tenzij er sprake is van veel littekenweefsel), let wel dat er een lichte verkleuring kan komen waar de piercing gezeten heeft.
V: Hoe veilig zijn piercings met een piercinggeweer?
Op een onveiligheidsschaal van 1 tot 10… 10! De persoon die die dingen heeft uitgevonden is op zijn minst een sadist te noemen. In plaats van het snijden van een mooi rond gaatje scheurt een piercinggeweer simpelweg door het weefsel. Losstaand van het feit dat zo’n ding ook niet correct gesterilliseerd kan worden.
Veel voorkomende mythes ontkracht:
Je juweeltje ronddraaien zodat je huid niet vastgroeit aan je piercing. – Dit is zeer slecht en kan hem beschadigen! Je huid kan niet eens vastgroeien aan metaal. Deze mythe is waarschijnlijk afkomstig van het feit dat wondvocht soms kan opdrogen rond de openingen en zo een hard laagje vormt, maar dit kan je er gewoon afweken. Alleen aan je piercing komen als je ‘m aan het verzorgen bent is de boodschap.
Bij een infectie op een piercing moet je ontsmettende alcohol gebruiken – FOUT! Alcohol kan het tere weefsel beschadigen en door uitdroging de huid rond je piercing nog verder irriteren. Gebruik dus altijd gewoon zeezoutbadjes en antibacteriële zeep. En als je echt met een hardnekkige infectie zit kan je bijvoorbeeld Fucidin zalf gebruiken (dit is antibiotica, dus gebruik het ook niet te kwistig).
Geïnfecteerde piercings haal je het beste uit. – Niet doen! Deze mythe is zo hardnekkig dat zelfs sommige dokters het aanraden. Als je een geïnfecteerde piercing uithaalt en hij groeit toe, zit de kans erin dat de infectie “gevangen” wordt onder je huid. Zo kunnen cystes ontstaan!
Door een navelpiercing kan ik belangerijke aderen/mijn baarmoeder/maag beschadigen. – Wie deze heeft uitgevonden was blijkbaar niet echt op de hoogte van basis anatomie. De piercing komt door het bovenste lipje van je navel en dat is dus niet eens in de buurt van vitale organen, etc.
Door een tongpiercing verkeerd te steken kan je doodbloeden. – Misschien als je je buurmeisje je tong laat piercen met een schroevendraaier. Elke professionele piercer zal ver uit de buurt blijven van de aderen in je tong. Het direct piercen van die aderen zou trouwens hoogstens zwaar bloeden, maar doodbloeden… Zeker niet!