Een veilige ervaring hebben als autorijder is van wezenlijk belang. Zo weet je zeker dat je op een veilige manier jezelf en je gezin van A naar B brengt. In dit artikel bespreken we negen belangrijke stappen om de veiligheid van je auto te verbeteren en problemen te voorkomen.
1. Check altijd de dashboardlampjes
Als eerste is het van groot belang om je dashboard lampjes altijd te checken voordat je gaat rijden. De betekenis lampjes in de auto verschilt per icoontje. Denk dan aan aspecten van je auto zoals de staat van de motor, de oliedruk, de remmen of hoeveel benzine er nog in je tank zit. Is het lampje rood? Onderneem dan onmiddellijk actie. Met een geel lampje is het raadzaam om een garage te bezoeken.
2. Controleer je banden regelmatig
Regelmatig je banden controleren is een onmisbare stap in de routine om je auto veilig te houden. Problemen als een slechte wegligging, versleten banden en een hoog brandstofverbruik verdwijnen als sneeuw voor de zon als je de juiste bandenspanning hebt. Ook de kans op een klapband wordt een stuk kleiner. Controleer dus de bandenspanning, het profiel en eventuele beschadigingen. Laat de banden, indien nodig, vervangen.
3. Volg het aanbevolen onderhoudsschema
Tevens is het slim om het aanbevolen onderhoudsschema van je auto te volgen. Wil je je auto in optimale conditie houden? Dan heeft je auto regelmatig een check-up nodig. Zo spoor je bepaalde problemen op voordat het te laat is en pak je ze aan voordat ze in je gezicht opblazen. Naast een hogere veiligheid voor je gezin op de weg scheelt dit ook kostbare reparaties. Met behulp van een goed onderhoudsschema weet je precies wanneer je je olie moet verversen, remvloeistof moet bijvullen, filters moet vervangen en overige onderhoudstaken moet uitvoeren.
4. Vervang versleten onderdelen
Versleten onderdelen van je auto vervangen is net zo belangrijk als ze controleren. De bekendste onderdelen die verslijten, zijn: ruitenwissers, remschijven, banden en de uitlaat. Op den duur dien je dit soort onderdelen dus te vervangen. Als je de goede timing hanteert, merk je dat je auto altijd optimaal presteert, terwijl alles ook nog eens een stuk veiliger wordt voor zowel je eigen gezin als andere mensen op de weg.
5. Controleer vloeistoffen
Verder dien je ook de vloeistoffen in je auto in de gaten te houden. Denk dan aan het oliepeil, het koelvloeistofniveau, de remvloeistof en de ruitensproeiervloeistof. Samen vormen deze vloeistoffen een onderdeel van je auto die zowel de efficiëntie als de mate van veiligheid bepaalt. Als het peil niet op orde is, kamp je op een gegeven moment met ernstige motorproblemen, dus kijk naar welke waarden normaal horen te zijn.
6. Inspecteer je buitenlichten en signalen
Vergeet verder ook niet om een grondige inspectie van je buitenlichten en signalen te verrichten. De meeste mensen kijken alleen naar koplampen, maar dit is een veelvoorkomende fout. Kijk ook naar remlichten, richtingaanwijzers, mistlampen en achterlichten. Als je dit niet doet, zien andere weggebruikers je nooit aankomen en hebben ze geen flauw idee wat je gaat doen. Wees dus slim door dit aan te pakken en voorkom meteen een eventuele bekeuring.
7. Maak je ruiten schoon
Houd verder ook altijd je ruiten schoon. Als je ruiten niet schoon zijn, zul je een stuk minder goed kunnen zien. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg. Kijk niet alleen naar de staat van je voorruit, maar ook naar je achterruit, zijruiten en je buitenspiegels. Het is het makkelijkst om aan het begin van de dag je ruiten snel eventjes schoon te maken. Zo houd je altijd goed zicht tijdens het rijden.
8. Controleer je remmen
Je remmen behoren tot een van de onderdelen van je auto die de grootste impact op je veiligheid hebben. Daarom is het zaak om je remmen frequent te inspecteren. Zo zorg je ervoor dat je nooit problemen met bijvoorbeeld een lange remweg hebt. Piepende of krakende geluiden, een zacht rempedaal of een auto die naar één kant trekt bij het remmen, zijn de grootste rode vlaggen dat je remmen niet langer goed functioneren.
9. Vervang oude accu’s
Voor veel autobezitters is een oude accu een ware nachtmerrie. Het veroorzaakt startproblemen en zorgt dat je hierdoor lang aan de weg zal staan bij pech. Is je accu al een paar jaar oud? Dan is het nog belangrijker om deze regelmatig te inspecteren. Tekenen dat je accu aan vervanging toe is, zijn bijvoorbeeld moeite met starten of dimmende binnen- en buitenverlichting. Door je accu op tijd te vervangen, voorkom je onaangename verrassingen en draag je bij aan een veilige rit.