Een oude auto heeft minder vermogen dan een nieuwe. Nadat een auto eenmaal is ingereden, verliest hij op den duur pk’s. Hoe komt dat?
Soms lijkt het of autofabrikanten vroeger meer dan nu hun cijfers naar boven afrondden. De beloofde pk’s en topsnelheden worden op oudere auto’s namelijk vaker niet dan wel gehaald. Valse beloftes? Niet per sé. Een auto verliest namelijk een deel van zijn kracht naarmate hij ouder wordt. Hoe komt dat?
Bewegende onderdelen kunnen slijten, en in een auto zijn er heel veel van. En in de motor staan die onderdelen ook nog eens elke dag bloot aan enorme temperatuurverschillen. In een cylinder schuren hete metalen razendsnel lang elkaar heen. De zuiger schuift langs de cylinderwand en schaaft bij elke beweging een paar deeltjes weg. Daardoor ontsnapt er op den duur steeds meer lucht, waardoor de compressie in de cylinder, en daarmee het motorvermogen, afneemt.
Natuurlijk bevinden zich niet alleen in de cylinder bewegende onderdelen. Ook in andere delen van de motor, de versnellingsbak en de rest van de auto vindt slijtage door beweging plaats. Er ontstaan ophopingen van stof, vuil, oude plakkerige olie en ander materiaal waardoor de beweging minder soepel wordt. Er gaat steeds meer kracht zitten in het overwinnen van de weerstand die daardoor wordt veroorzaakt en dat gaat ten koste van het algemene vermogen van de auto.
Hoeveel van zijn vermogen een auto verliest, is afhankelijk van verschillende factoren. Natuurlijk zijn de chronologische ouderdom en de kilometerstand belangrijk. Maar ook de manier waarop de auto in het verleden is bestuurd en onderhouden, spelen een belangrijke rol. Hard optrekken, vooral met een koude motor, legt een grotere belasting op de motor en levert daardoor meer slijtage op. Het niet tijdig vervangen van olie en filters betekent minder goede smering en meer vuil in de onderdelen.
Kijk dus bij het kopen van een tweedehands auto altijd goed naar het onderhoudsverleden. En als u uw huidige auto wilt beschermen tegen vermogenverlies, is het zaak de auto goed te onderhouden. Volg de richtlijnen van de fabrikant bij het onderhoud van de auto: repareer de voorruit tijdig, vervang de motorolie en de filters voor de olie, lucht en brandstof regelmatig. De motorolie zorgt ervoor dat de onderdelen gesmeerd blijven, waardoor er zo weinig mogelijk slijtage optreedt, en de filters voorkomen dat er stof en vuil binnenkomen. Zorg ook dat de banden altijd de juiste spanning hebben en dat er voldoende koelvloeistof aanwezig is.