Elektrisch rijden is razend populair. Het is schoner, stiller, groener, zuiniger en ook nog eens fiscaal voordeliger dan rijden op benzine, diesel of gas. Steeds meer Nederlanders stappen dan ook over op stroom. Maar waar let je op bij het kopen van een elektrische auto? En hoe moet je je auto verzekeren? Een paar tips om je op weg te helpen.
-
Verzekering
Rijden op stroom heeft meerdere voordelen ten opzichte van andere auto’s. Zo betaal je minder brandstof, zijn je onderhoudskosten lager en trekt de motor sneller op. Daarnaast stoot je minder CO2 uit en maakt je auto minder lawaai. De nadelen zijn dat er nog relatief weinig oplaadpunten zijn, dat opladen langer duurt dan tanken en dat je maximale snelheid vaak lager ligt.
De accu van een elektrische auto is enorm prijzig. Daarom is het slim om een passende autoverzekering af te sluiten en je auto all risk te verzekeren. Dan hoef je hoge rekeningen, in het geval van schade, tenminste niet volledig uit eigen zak te betalen.
Let hierbij wel op dat de hoge rekeningen alléén in geval van schade door de allrisk autoverzekering worden gedekt.
-
Verschillende soorten
Er zijn drie soorten elektrische auto’s: hybride, plug-in hybride en volledig elektrisch. Bij een volledig elektrische auto rij je alleen op elektriciteit. Het nadeel hiervan is dat je met een een volle accu niet enorm veel kilometers kunt maken. Ook ben je afhankelijk van oplaadpunten om te kunnen rijden.
Een plug-in hybride auto en een hybride auto rijden zowel elektrisch als op benzine en diesel. Hierdoor kun je elektriciteit voor je auto opwekken en langer doorrijden dan met een volledig elektrische auto. Omdat je tijdens het rijden kunt schakelen tussen elektromotor en brandstofmotor, zijn deze varianten wel minder milieuvriendelijk dan een volledig elektrische auto.
-
Actieradius
Controleer van tevoren wat de actieradius van de elektrische auto is, ofwel de afstand die deze kan afleggen zonder tussentijds opgeladen te moeten worden. Kies een model met het bereik dat je nodig hebt, maar schrik niet van een laag bereik: 95% van alle gemaakte ritten zijn namelijk minder dan 80 km. Dus als je in de stad woont en geen lange ritten maakt, kun je met een bereik van 100 km prima uit de voeten.
-
Oplaadpunten
Een elektrische auto kun je opladen bij een publiek oplaadpunt, een snel-laadpaal of een thuislaadpunt. Controleer van tevoren waar de oplaadpunten bij jou in de buurt zijn, wat de oplaadsnelheid is van de auto die je wil kopen, en hoe snel je je model kunt herladen. Als je niet afhankelijk wil zijn van publieke oplaadpunten aan de openbare weg of (schaarsere) snel-laadpalen, kun je op een aparte stroomgroep een thuislaadpunt aanmaken. Sommige gemeenten leveren gratis oplaadpunten, informeer of dit ook mogelijk is bij jouw gemeente.