blog placeholder

Uw auto in goede staat houden, zeker als u in de zomermaanden richtig vakantielanden als Spanje of Italië rijdt, is van ultiem belang.

Voor veel Nederlanders vormen de drie weken zomervakantie in juli of augustus het hoogtepunt van het jaar. Meer dan de helft van de vakantiegangers gebruikt de auto voor een lange vakantie (meer dan 4 overnachtingen) naar het buitenland. Vroeg in het jaar wordt daarom al een plekje op camping in de favoriete bestemmingen Duitsland, Frankrijk of Spanje besproken. Vervolgens verplaatst men zich massaal per auto in de zomermaanden. Ook als u niet rondtrekt met de auto, maar in één ruk naar het zuiden rijdt, verdient het de voorkeur om door het jaar heen voorbereidingen te treffen om uw auto in goede staat te houden voor de zomer.

Banden voor het enige contactpunt van de auto met de weg. Geen wonder dat goede banden van groot belang zijn. Zorg ervoor dat u zomerbanden onder uw auto hebt liggen. Deze presteren optimaal bij temperaturen boven de 7°C. Controleer de sporen van de band bovendien op slijtage en check regelmatig de bandenspanning. Een lekke band kan gevaarlijk zijn, zeker als er een caravan achter uw wagen hangt, en bovendien wilt u niet aan de verkeerde kant van de grens met België of Duitsland met een lekke band naast de weg staan.

 

Niet alleen voordat u op vakantie gaat, maar het hele jaar door, is het van belang om op gezette tijden het oliepeil te controleren.  Olie is niet alleen een smeermiddel, maar zorgt ook voor koeling en zelfs reiniging van de motor. Een andere onmisbare vloeistof is de koelvloeistof, die ervoor zorgt dat uw motor niet overhit raakt. Als u te lang doorrijdt zonder voldoende koelvloeistof, kan de motor ernstige schade oplopen.

Bij autoveiligheid denken we vooral aan zaken als de remmen, de motor, weglegging. Kortom, niet-zichtbare onderdelen in de auto. Minstens zo belangrijk is goed is goed zicht: schone ruiten en werkende verlichting. Hoe houdt u uw ruiten schoon en onbeschadigd? Het antwoord op deze vraag is goed autoglas goede ruitenwissers, vooral bij slecht weer. Ook op de conditie van de ruitenwissers dient u het hele jaar door alert te zijn. Tijdens de winter kunnen ijsafzettingen op de ruiten de ruitenwissers beschadigen. Ruitenwissers slijten sneller wanneer uw auto te lang in de zon staat. Het wordt aangeraden elke zes tot twaalf maanden nieuwe wisserbladen te kopen. U kunt slijtage herkennen aan haperingen, strepen of beschadigingen aan uw ruit.

 Om in het verkeer te zien en gezien te worden, is goed werkende verlichting onontbeerlijk. Controleer regelmatig of alle lichten nog werken. Zet de auto in contact, zonder te starten, en ga alle functies na terwijl iemand kijkt of alles werkt. U kunt uw auto ook voor een spiegelende ruit parkeren. Vergeet niet, zeker als u een lange reis gaat maken zoals tijdens de zomervakantie, om een set reservelampjes mee te nemen. Buitenlandse garages hebben onderdelen voor uw auto wellicht niet op voorraad en zo voorkomt u dat u dagen moet wachten totdat het bestelde item binnen is.