blog placeholder

Total loss is een term die we vooral terugvinden bij autoverzekeringen. Men spreekt ook wel van totaal verlies in het Nederlands of perte totale in het Frans.

Total loss is de situatie waarin de schade aan een wagen zo groot is, dat het meer zou kosten om de auto te repareren, dan de auto nog waard is. In een verzekeringspolis is er meestal sprake van totaal verlies.

De definitie van een total loss is niet bij elke verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Meestal spreekt men van een total loss wanneer de waarde van de auto na de schade plus de reparatiekosten hoger is dan de waarde voor de schade. De wagen vermindert ook in waarde door de beschadiging en die waardevermindering wordt meestal gelijkgesteld met de reparatiekosten. De economische waarde van de wagen, of de prijs die men voor een vergelijkbare auto moet betalen(ook wel de dagwaarde), is dus het maximum. De waardevermindering kan natuurlijk niet meer zijn dan de dagwaarde. Bij een total loss betaalt de verzekeringsmaatschappij het verschil tussen de dagwaarde voor en na de schade. Die dagwaarde wordt door een schade-expert van de verzekeringsmaatschappij vastgesteld. Normaal gezien moet de verzekerde zelf voor de verkoop van de beschadigde auto zorgen, maar in praktijk zal dit meestal de schade-expert zijn die hier voor zorgt. De total loss is niet alleen van toepassing bij wagens, maar ook bij bv. boten, gebouwen,…

Er zijn ook verschillende soorten total loss, namelijk de volgende.

  • Technisch total loss: Het voertuig is niet meer te herstellen.
  • Economisch total loss: De herstelkosten bedragen meer dan 67% van de waarde van het voertuig voor de schade.
  • Constructieve total loss: De kosten van de reparatie van de wagen bedragen meer dan drievierde van de verzekerde waarde van het voertuig.