blog placeholder

Het remsysteem is een van de belangrijkste onderdelen van een auto. Zonder remmen is het moeilijk om tot stilstand te komen. Het is dan ook heel belangrijk dat uw remsysteem altijd functioneert en u weet wat te doen wanneer dat niet het geval is. Dit artikel bevat informatie over diverse aspecten van het remsysteem.

Functies van het remsysteem

Het remsysteem van een auto heeft meerdere functies. De twee belangrijkste functies zijn de snelheid verminderen en het voertuig tot stilstand te brengen. Een andere functie van het remsysteem is de handrem bedienen. Een andere belangrijke functie is in sommige gevallen de noodrem.

Soorten remsystemen

Er zijn meerdere soorten remsystemen. De twee belangrijkste remsystemen zijn schijfremmen en trommelremmen.  Het meest voorkomende systeem is het gescheiden remsysteem. Er zijn ook meerdere soorten gescheiden remsystemen, zo heb je voor-achter gescheiden remsystemen en kruislinks gescheiden remsystemen. Er zijn ook remsystemen met ABS (Anti Block System) en dat houdt in dat de wielen niet blokkeren tijdens het remmen. Remsystemen werken door middel van hydraulische druk. Bij bedrijfswagens en vrachtwagens zie je veel luchtdruksystemen.

Hoe werkt een remsysteem?

De kracht die je met je voet levert op het pedaal wordt omgezet in remdruk. Dit gebeurt in de hoofdrem cilinder. Als jij met je voet het pedaal indrukt worden in de hoofdrem cilinder de primaire en de secundaire remzuiger naar achteren bewogen waardoor er druk wordt opgebouwd. Die druk wordt door remleidingen en remslangen doorgegeven aan de remmen op het wiel waardoor het voertuig afremt en/of tot stilstand komt.

Tips om zo veilig mogelijk te remmen

Let er altijd op dat er voldoende remdruk op het pedaal staat. Dit merk je doordat het pedaal niet tot op de bodem kan worden ingetrapt. Ook heel belangrijk is de handrem alleen te gebruiken bij parkeren of in situaties van nood. Let daarbij op dat de auto in zijn vrij of in de hoogste versnelling staat.

Wat te doen als de remmen het begeven

Als u gedurende het rijden merkt dat de remmen niet meer functioneren moet u remmen op de motor. Dit doet u door tijdens het rijden terug te schakelen en de koppeling op te laten komen. Het gaspedaal moet u niet gebruiken. Hierdoor merkt u dat de auto afremt alleen houd er rekening mee dat u een veel langere remweg heeft. Als u merkt dat tijdens het rijden de remmen het niet meer doen, moet u eerst proberen de handrem te gebruiken. Als dit niet wilt moet u pas remmen op de motor.

Controle

Laat uw auto regelmatig controleren door een erkend bedrijf. U wilt natuurlijk veilig op uw bestemming aankomen!