e bike fietsplan

We kopen misschien minder vaak een nieuwe fiets, de fietsen die we kopen worden wel steeds duurder. Om het extra ingewikkeld te maken: de kosten die we vervolgens betalen, worden in veel gevallen weer steeds lager. Verwarrend? Welnee, er is een hele duidelijke reden voor.

De fiets wordt steeds duurder

Als je een fiets wil kopen, kun je natuurlijk nog steeds een goedkoop modelletje uitzoeken. Er is genoeg keuze in betaalbare stadsfietsen, en ook tussen de tweedehandsjes bij de plaatselijke fietsenwinkel vind je vaak genoeg exemplaren die betaalbaar zijn, en nog prima een tweede ronde mee kunnen.

Toch gaat de gemiddelde aanschafprijs per fiets al jarenlang omhoog, en flink ook. De reden hiervan is te vinden in de toenemende populariteit van het fietsen als hobby. Steeds meer mensen stappen in hun vrije tijd graag op hun fiets, in vele gevallen een wielrenfiets. Kijk maar eens om je heen op een zonnige voorjaarsdag in het weekend: overal wielrenners. Dit soort wielrenfietsen zijn aanmerkelijk duurder dan de huis-tuin-en keuken fiets die we voor dagelijks gebruik in de schuur hebben staan.

Ook de toenemende populariteit van de e-bike speelt een grote rol bij de stijgende aankoopprijs van een nieuwe fiets. Want zo’n elektrische fiets, die is duur. Al komen er op dit gebied wel steeds meer aanbieders, wat betekent dat er meer keuze en concurrentie op prijs komt, de prijs ligt een stuk hoger dan die van een reguliere fiets.

En toch betalen veel mensen steeds minder

De prijzen van fietsen stijgen dus enorm, maar toch is er een grote groep mensen die voor een nieuwe fiets juist veel minder is gaan betalen. Hoe zit dat?

Dat heeft alles te maken met het nieuwe fietsplan. Deze regeling is door de overheid ingevoerd om het fietsen, zeker van huis naar werk en terug, populairder te maken, en het lijkt erop dat deze goede resultaten geeft. Steeds meer werkgevers bieden hun werknemers namelijk een fiets van de zaak aan, via eenzelfde regeling als ook de auto van de zaak inmiddels is ingeburgerd. Een percentage van de aankoopprijs van de fiets wordt bij het salaris opgeteld, zodat er belasting over wordt betaald. In het geval van een dure e bike bedraagt deze bijtelling nog minder dan een tientje, zodat deze populaire fiets opeens onder handbereik is zonder veel te betalen. Net als bij een auto van de zaak blijft de werkgever eigenaar van de fiets, en dient deze dus ingeleverd te worden aan het einde van het dienstverband. Voor de werknemer geldt dat zij zich gedurende de leasetijd geen zorgen hoeven te maken over zaken als onderhoud, ook deze worden over het algemeen keurig door de leasemaatschappij verzorgd.