occassion kopen

Wil je een occasion kopen? Voor een leek is het beslist niet eenvoudig om de waarde van een tweedehands auto te bepalen. In het algemeen zijn 3 factoren belangrijk: merk, bouwjaar en kilometerstand. Toch is daarmee beslist niet alles gezegd. Zo wordt van Duitse auto’s altijd gezegd dat deze een langere levensduur hebben dan andere merken, maar dat geldt niet voor ieder model. Ook is de technische staat van een auto niet altijd vergelijkbaar als de hiervoor genoemde factoren wel overeenkomen. Het gebruik dat van een auto is gemaakt bepaalt nu eenmaal in hoge mate hoelang een occasion nog mee zal gaan.

Wil je een eerste betrouwbare indicatie van de waarde van een occasion? Kijk dan in de tabellen bij ViaBOVAG auto’s. Hou er altijd rekening mee dat de waarde van een auto een momentopname is. Zo spelen bij de dagwaarde voor de verzekering weer andere factoren een rol dan hierboven genoemd. Indien een auto total loss wordt verklaard, is de technische staat uiteraard niet meer van belang.

Wat is ViaBOVAG?

ViaBovag is een auto-platform voor particulieren waar occasions worden aangeboden. Het verschil met andere platforms is dat hier alleen auto’s worden aangeboden door bedrijven die aangesloten zijn bij de BOVAG. Het aanbod is derhalve beperkter dan op de meeste andere sites. Daar staat tegenover dat dit platform meer zekerheid biedt dan de meeste andere platforms, omdat de BOVAG haar naam daaraan heeft verbonden, zijn er ook een aantal zekerheden ingebouwd voor de koper. Bij andere platforms wil dat nog weleens ontbreken in de strijd om de absolute laagste prijs als particulieren hun auto gaan verkopen.

Wat biedt ViaBOVAG aan extra’s?

Er zijn drie punten waarop ViaBOVAG zich wil onderscheiden van andere platforms.

1. Garantie

Als je een occasion koopt via het platform van de BOVAG hoort daar altijd een garantie bij van 6 maanden. Dat betekent dat alle gebreken die binnen 6 maanden zouden optreden gratis worden hersteld als deze tijdens de koop niet zichtbaar of vermeld waren. Dat is een prettig idee omdat deze garantie is geregeld via een betrouwbare organisatie als de BOVAG.

2. Inruilgarantie

Als de aangekochte occasion je niet bevalt, mag je die binnen 2 weken inruilen. Let op: Inruilen betekent in dat geval dat je er een andere auto voor in de plaats kan kiezen. Je kan dus niet je geld terugkrijgen. Dat is ook wel logisch omdat anders de mogelijkheid tot misbruik wel erg groot zou worden. Het is echter de vraag of dit inruilen in de praktijk wel zal werken. Je kan derhalve beter eerst goed nadenken voordat je de occasion koopt om teleurstelling te voorkomen.

3. Een all-in prijs

Op andere auto-platform staat het soms in kleine lettertjes vermeld dat er nog extra kosten in rekening zullen worden gebracht bij aflevering. Dat is altijd irritant omdat je weet dat de occasion in het algemeen al klaar staat voor aflevering. Bij ViaBOVAG is dat anders. De prijs die staat vermeld, is ook hetgeen je betaald bij het ophalen. Daarbij kan je er van verzekerd zijn dan de auto op alle technische punten is gecheckt.