blog placeholder

De elektrische fiets heeft in een paar jaar tijd ongekende populariteit verworven. Waren het eerst alleen oudere mensen die niet genoeg kracht meer hadden om zich op een gewone voort te bewegen, tegenwoordig zijn er zelfs al ouders die voor hun, volkomen gezonde, kind van 12 een elektrische fiets aanschaffen om de 8 kilometer naar school te overbruggen. Wat dus begon als een zegen voor oudere zwakke mensen is verworden tot een object dat het karakter van jonge kinderen verpest.

Berijders van elektrische fietsen moeten elektrische fietsbelasting betalen:

Berijders van elektrische fietsen zouden eigenlijk elektrische fietsbelasting moeten betalen. Uit de statistieken blijkt namelijk dat iedere toename van het aantal elektrische fietsen een duidelijke stijging van het aantal ongelukken tot gevolg heeft*. Hierbij gaat het niet alleen om eenzijdige ongelukken van bejaarde berijders van elektrische fietsen zonder helm die met 30 kilometer per uur door de bocht maar ook om ongelukken met jonge fietsers die aangetikt worden door een passerende elektrische fiets.

*Uit cijfers van de traumachirurgen, de registraties van het Centraal Bureau voor de Statistiek en uit de cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV)  blijkt dat onder 60-tot 80-jarigen het aantal dodelijke fietsslachtoffers toenam van 78 in 2011 naar 96 in2012. In de jaren daarvoor was al gebleken dat het aantal behandelingen na fietsongelukken op de afdeling spoedeisende hulp van ziekenhuizen in de periode van 2005 tot 2009 met 17 procent steeg. Het aantal ziekenhuisopnames na een fietsongeluk nam in die periode zelfs toe met 46 procent.

Ongeluk elektrische fiets

Vooral het aantal gewonden dat veroorzaakt wordt door de elektrische fiets kost de maatschappij heel veel geld. Allen al bij bijvoorbeeld de behandeling van  een snee in je vinger op de Spoedeisende Hulp is er sprake van een enkelvoudig poliklinisch consult chirurgie, dit kost gemiddeld zo’n 140 euro. Een gebroken sleutelbeen als gevolg van een ongeluk met een elektrische fiets kost al gauw een veelvoud hiervan en dan hebben we het nog niet eens over de kosten van een gebroken heup of een schedelbasisfractuur wat bij ouderen ook vaak voorkomt.

Vervolgschade door ongeluk elektrische fiets:

Niet alleen de directe kosten van de gezondheidsschade door ongelukken met elektrische fietsen is heel hoog maar de kosten voor de vervolgschade van ongelukken met elektrische fietsen zijn  zo mogelijk nog hoger. Een goed voorbeeld is dat van een jonge bouwvakker die op weg naar zijn werk op zijn fiets wordt aangetikt door een passerende elektrische fiets en daardoor ten val komt en zijn sleutelbeen breekt. De kosten voor de ziekenhuisopnamen vallen in dit geval in het niet bij de kosten van de ziektegeld uitkering voor de 6 weken dat de jonge bouwvakker niet kan werken.

Vraag:
Wie kent er een bejaarde die nog nooit gevallen is met zijn/haar elektrische fiets?

Conclusie:
Berijders van elektrische fietsen moeten een hoge elektrische fietsbelasting gaan betalen of de elektrische fiets moet verboden worden.