blog placeholder

lamborghini countach

Net als heel veel andere jongens waren de Lamborghini Countach en de Lamborghini Cheetah in mijn jonge jaren mijn droomauto’s. Dit kwam doordat in die tijd de Lamborghini Countach de snelste sportwagen was die op de openbare weg mocht rijden en de Lamborghini Cheetah de krachtigste ultra stoere off-road krachtpatser die er op dat moment bestond. Wat de Lamborghini Countach betreft ging die liefde toen ik, als 17 jarige jongen lopende door Parijs, voor het eerst een Lamborghini Countach zag staan voor een duur hotel op slag over. De Lamborghini was zo laag dat ik er niet eens in zitten kon. Bovendien was hij lelijk geel met een lelijk blauw interieur. Sindsdien was alleen de Lamborghini Cheetah voor mij nog een droomauto.

De Lamborghini Cheetah en Lamborghini Conquisto:
Naar aanleiding van de introductie van de nieuwe off-road krachtpatser Lamborghini Conquisto ben ik gaan kijken wat de verschillen en de overeenkomsten zijn tussen de oude Lamborghini Cheetah en de nieuwe Lamborghini Conquisto.

Lamborghini Cheetah 1977

De Lamborghini Cheetah:                
Na al die jaren lees ik vandaag dat de Lamborghini Cheetah eigenlijk helemaal geen echte Lamborghini was. De Lamborghini Cheetah werd alleen in opdracht van Lamborghini ontwikkeld en gebouwd. De werkelijke fabrikant was het Amerikaanse bedrijf Mobility Technology International (MTI). Deze gebruikte het chassis van hun al bestaande prototype de XR311 die ze in 1970 hadden ontwikkeld in opdracht van het Amerikaanse leger als basis voor de Lamborghini Cheetah. De carrosserie was gemaakt van fiberglas en het eerste geassembleerde prototype werd naar Sant’aga vervoerd waar Lamborghini hem af zou bouwen. Dit prototype van de Lamborghini Cheetah werd voorzien van een achterin geplaatste watergekoelde 5,9 liter Chrysler aggregaat van 180 PK met een 3 traps automatische transmissie. De montage van de motor achterin gaf de Cheetah zeer slechte rijeigenschappen en de motor keuze was niet krachtig genoeg voor het zware voertuig (2042 kilogram), wat resulteerde in, over het geheel genomen, slechte prestaties. Het enige afgebouwde  prototype werd nooit getest door het Amerikaanse leger maar alleen aan ze getoond door de ontwerper, Rodney Pharis. Het werd later verkocht aan Teledyne Continental Motors MTI en is waarschijnlijk nog in de Verenigde Staten.

Lamborghini LM002

De Lamborghini LM002:
Pas in 1986 ontwikkelde Lamborghini weer een stoere off-road auto de Lamborghini LM002. De Lamborghini LM002 was voorzien van het 12 cilinder aggregaat van de Lamborghini Countach met een totale cilinderinhoud van 5, 1 liter en een vermogen van 375 PK met een handgeschakelde 5 versnellingsbak. De Lamborghini LM002 voldeed vele malen beter als de Lamborghini Cheetah maar was echt oerlelijk.

Lamborghini Conquisto

Lamborghini Conquisto:
De Lamborghini Conquisto heeft veel dingen die de oude Lamborghini  LM002 ook had. Namelijk vier zitplaatsen, een beest van een motor en vierwielaandrijving. De Lamborghini Conquisto  heeft echter vleugeldeuren en een middenmotor. Zat de V12 bij de LM002 nog voorin, boven de voorwielen, lekker hoog om door water te kunnen rijden, in de Conquisto zit de motor  tussen de passagiers en de achterwielen. De Lamborghini Conquisto ziet er qua uiterlijk totaal niet meer uit als een stoere off-road wagen maar zijn off-road  prestaties zijn fenomenaal.

Conclusie:
Ook al zou je het naar aanleiding van zijn uiterlijk niet zeggen, toch heeft de nieuwe Lamborghini Conquisto net als de aloude Lamborghini Cheetah zeker “ballen”. Misschien zijn de “ballen” van de Lamborghini Conquisto zelfs, als het er op aan komt, nog groter als die van de Lamborghini Cheetah.