blog placeholder

Auto’s die total loss zijn zitten vaak boordevol bruikbare onderdelen. Vanwege de afgelopen economische crisis rijden we langer door in onze huidige auto’s. Dit zorgt er voor dat de vraag naar reserveonderdelen stijgt. Door deze stijging ontstaat drukte bij autosloperijen. Een gunstige ontwikkeling wanneer je je auto wil verkopen. Hieronder wat tips om je opbrengst te maximaliseren

Total loss?

Een auto kan technisch Total loss zijn maar ook economisch Total loss zijn. Het eerste houd in dat er een technisch mankement is wat niet op een verantwoorde veilige manier valt te repareren. De auto moet vervolgens gesloopt worden om te voorkomen dat deze nog op de weg verschijnt. Van economisch total loss is sprake als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde verminderd met de waarde van de restanten (de prijs van de auto na het ongeluk). Het is dan economisch niet verantwoord om de auto te repareren.

Wat doet de sloop eigenlijk met je auto?

De meeste onderdelen uit de auto’s die binnen komen bij een autosloperij gaan direct naar autobedrijven, schadeherstel bedrijven, leasemaatschappijen en autoverhuurbedrijven. Dit zijn dan voornamelijk de grote onderdelen. Kleinere onderdelen, zoals de velgen zijn voornamelijk voor particulieren. Wanneer je sloopauto nog bruikbare grote onderdelen bevat is dit een pre aangezien de bedrijven regelmatiger afnemen dan particulieren.

Katalysator = cashen

Wanneer de auto een katalysator bevat is dit ook een toevoeging aan de waarde van de auto. Reductie en oxidatie katalysatoren bevatten edelmetalen als palladium en platina. Deze edelmetalen zijn veel waard. Dit blijkt ook uit het feit dat regelmatig autosloperijen worden overvallen voor grote partijen katalysatoren.

Tips voor maximale opbrengst

Nu we gezien hebben welke factoren een rol spelen in de prijs van een sloopauto. Afgezien van het type auto dat je verkoopt kan voor elke auto een paar richtlijnen gehanteerd worden om de opbrengst te maximaliseren.

  • Neem contact op met alle sloperijen in de buurt. Beschrijf de auto die je wil verkopen gedetailleerd. De sloperij moet niet te ver weg zijn in verband met eventuele sleepkosten of benzine. Dit kan betekenen dat je naar de dichtstbijzijnde sloperij wil gaan.
  • Zorg ervoor dat de sloperijen een bod doen via de telefoon. Ga niet akkoord wanneer deze voorstellen om op de sloperij een inspectie te doen.
  • Vergelijk de aanbiedingen die je gekregen heb en kies, rekeninghoudend met de afstand af te leggen, de beste aanbieding.
  • Neem na een week contact op met de RDW of de auto is overgedragen, zodat je niet meer voor de auto verantwoordelijk bent.