blog placeholder

Aan het rijden op lpg waren jarenlang meer nadelen dan voordelen verbonden. Zo hadden auto’s uitgerust met een lpg installatie opstartproblemen, kon je  sportief rijden wel vergeten en slokte de gastank bovendien je hele kofferbakruimte op. Bovendien waren er maar enkele benzinestations die over een gaspomp beschikten, waardoor je de kans liep om op vakantie zonder gas te komen zitten. Maar de tand des tijds heeft een aantal van deze nadelen weten op te lossen:

Het startprobleem:

Het probleem van het niet starten van auto’s op lpg werd eenvoudig op gelost door een vernuftig systeem te installeren waardoor de auto start op benzine en na het starten pas overschakeld op gas. Hierdoor start een auto net zo gemakkelijk als een diesel of benzine variant en rijdt hij bovendien een stuk makkelijker weg. Nog een voordeel van dit systeem is dat men elk gewenst moment van gas kan overschakelen opo benzine en andersom. Hiermee is het feit dat niet elk benzinestation een gaspomp heeft niet langer een nadeel. is het gas op en geen gaspomp aanwezig? Dan tank je gewoon benzine en rij je vrolijk verder.

Sportief rijden!

Met de huidige generatie gasinstallaties behoort sportief rijden tegenwoordig ook tot de mogelijkheden van de lpg-rijder. De huidige installaties zijn in staat om veel efficiënter om te gaan met het vermogen van een auto. Hierdoor vindt er maar nauwelijks vermogensverlies plaats en rijdt een auto op gas dus bijna hetzelfde als een auto op benzine of diesel.

Het ruimteprobleem:

Wie kent ze niet? Volvo’s van het model tank met een enorme laadruimte achterin. Een laadruimte die bijna onbruikbaar was door een enorm plastic, zwart gevaarte. De ‘oude’ gastanks namen vaak de hele kofferbak of laadruimte van een auto in beslag. Niet echt praktisch als je op vakantie wil of je wekelijkse boodschappen doet. Maar met de huidige tanks is dit ruimteprobleem opgelost. De tanks zijn bijvoorbeeld leverbaar in de vorm van een reservewiel, waardoor ze op de plaats van het reservewiel gemonteerd kunnen worden. Dan moet je wel je reservewiel thuis laten, maar dit is weer eenvoudig op te lossen met een anwb-lidmaatschap. En mocht dit ontbreken van het reservewiel echt een probleem zijn: dan is er ook nog de mogelijkheid, afhankelijk van het model auto, om de tank onder de auto te monteren. Van een ruimte probleem is dus geen sprake meer.

De voordelen:

Nu we de ‘oude’nadelen ontkracht hebben is het tijd om een opsomming te geven van de voordelen:

Goedkoop!

Allereerst: rijden op gas is, vanaf zeg maar 14.000 kilometer op jaarbasis, goedkoper dan rijden op benzine of diesel. De literprijs van gas ligt zo laag dat de hogere wegenbelasting geeen probleem is. Bovendien krijg je, als je een moderne en efficiënte lpg3 installatie monteerd, ruim 300,- per jaar subsidie van de overheid. Uiteindelijk kan het rijden op gas afhankelijk van het aantal kilometers dat in een jaar gereden wordt, honderden of zelfs duizenden euro’s schelen.

Duurzamer!

Autogas is duurzamer voor uw motor omdat het door het hoge octaangehalte geen andere stoffen nodig heeft om te ontbranden. Hierdoor slijt uw motor minder snel.

Goed voor het milieu!

Auto’s die rijden op gas stoten veel minder CO2 ( de belangrijkste veroorzaker van het broeikaseffect) uit dan auto’s op benzine of diesel. Het is dus niet alleen een duurzamere brandstof voor uw motor, maar ook voor uw omgeving en die van vele andere mensen.

Samenvattend kun je dus stellen dat de nadelen van lpg grotendeels opgelost zijn. Het kost nog steeds een beetje ruimte in je auto, maar dat is tot een minimum beperkt. Verder kost het wel wat meer wegenbelsating, maar krijg je subsidie en betaal je heel weinig aan brandstofkosten. En je doet je motor en het milieu en je portomonaie een groot plezier met rijden op lpg in plaats van benzine of diesel.