in dit artikel word verteld over de 4 slagen die een auto motor maakt, inlaatslag compresieslag, arbeidslag, uitlaatslag er word beschreven wat er tijdens deze slagen gebeurt. ook word er nog beschreven wat er met deze krachten gebeurt.
het vierslag proces
Inlaatslag: tijdens de inlaatslag gaat de inlaat klep boven de zuiger open, hierdoor word er een mengsel van benzine en lucht aangezogen. de verhouding tussen de benzine en lucht is 1:14,8. dit kan verschillen en licht aan de bedrijfsomstandigheden van de motor. zo is er bij rustig rijden een verhouding van 1:20 mogelijk, maar bij een koude start kan het zijn dat de verhouding 1:9 is. de zuiger zal dit mengsel naar binnen trekken doordat er boven de zuiger een vacuum word gekreerd.
compresieslag: tijdens deze slag zijn alle kleppen dicht, de zuiger komt omhoog waardoor het aangezogen mengsel samengeperst word. hierdoor stijgt de tempratuur in de cilinder, deze tempratuur is nodig om de brandstof te verdampen
arbeidsslag: tijdens de arbeidsslag staan alle kleppen dicht en gaat de zuiger naar beneden. het samengeperste mengsel word ontstoken door een vonk hierdoor ontstaat een explosie die de zuiger naar bendene drukt. dit is de enige slag die energie oplevert.
uitlaatslag: tijdens de uitlaatslag staat de uitlaat klep open. de zuiger komt weer omhoog waardoor het verbrande mengsel naar buiten word geduwd. dit mengsel is zeer heet (800 graden)
na deze 4 slagen is er een arbeids cyclus doorlopen. in deze cyclus zijn dus 4 slagen doorlopen dit zijn uiteraard 2 omwentelingen van de krukas geweest. nu moet u zich voorstellen dat bij een toerental van 2000 toeren per minuut er dus 1000 keer in een minuut een arbeids cyclus is geweest. hier komen natuurlijk enorme krachten bij vrij. deze krachten worden omgezet in warmte, mechanische energie en wrijving.
doordat de zuigers zo snel op en neer gaan word er een krukas aangedreven deze krukas zorgt er voor dat de op en neer gaande beweging van de zuigers omgezet wordt in een roterende beweging waarmee de wielen kunnen worden aangedreven. op de krukas zit een vliegwiel dat er voor zorgt dat de motor ten alle tijden mooi rond gaat en trillingsarm werkt. bij het starten van de motor grijpt er een elektrische motor in de tandkrans op het vliegwiel waardoor deze aangedreven word.