blog placeholder

De elektrische fiets is de laatste jaren enorm populair geworden. De elektrische fiets is niet alleen populair onder ouderen maar mag zich ook verheugen in een groeiende belangstelling onder jongeren.  Alle elektrische fietsen zijn echter nog behoorlijk aan de prijs dus je mag er wel een aantal hoge eisen aan stellen. In dit artikel wil ik de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische fiets behandelen. Tevens zal ik een aantal tips geven om voor een redelijke prijs toch een goede elektrische fiets in je bezit te krijgen.

De beste elektrische fiets

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets

De maat:

Net als bij een gewone fiets is de juiste maat van een elektrische fiets de eerste voorwaarde waar de elektrische fiets aan moet voldoen. Een elektrische fiets rijdt namelijk niet zonder te trappen maar geeft alleen trapondersteuning tijdens het fietsen. Net als bij een gewone fiets moet dus je beschikbare spierkracht zo efficiënt mogelijk benut worden. Hoe beter de hoogte van de fiets, maar ook de andere maten zoals die van het zadel en het stuur, aansluit op je lichaamsbouw des te beter kun je je kracht omzetten in een voorwaartse beweging. Zelf merk je hier niet direct iets van maar door een optimale benutting van je spierkracht neemt de actieradius van de fiets tot wel  15% toe.

De beste elektrische fiets

Het gewicht:

Na de maat is het gewicht van de fiets een hele belangrijke factor bij de aanschaf van een elektrische fiets. Hoe lager het gewicht van de fiets, hoe hoger de efficiëntie, hoe groter de actieradius en hoe lager de stroomkosten per kilometer.

De beste elektrische fiets

De actieradius:

De actieradius van een elektrische fiets varieert, afhankelijk van het type en het gebruik, van 30 tot 130 kilometer. De actieradius wordt beïnvloed door ondermeer het gewicht van de fiets, de snelheid waarmee u fietst, de mate van trapondersteuning, de bandendruk, de buitentemperatuur en de accu.

De beste elektrische fiets

De accu:

NIHM-ACCU: De goedkoopste accu is een Nikkel-metaalhydride batterij (NiMH-accu). Dit is op zich een prima robuuste accu maar hij heeft als nadeel dat hij gevoelig is voor hoge en lage temperaturen en dat je hem niet helemaal leeg kunt rijden omdat dat een nadelige invloed heeft op de levensduur waardoor hij in plaats van zo’n 1000 keer nog maar zo’n 500 keer opgeladen kan worden. De NiMH-accu heeft een heel lange laadtijd. LI-IONBATTERIJ: Een iets duurdere accu is de Lithium-ion accu (Li-ionbatterij). Het grootste voordeel is dat hij de helft lichter is dan de NiMH-accu en toch meer energie op kan slaan. Ook kan de Li-ionbatterij volledig leeg gereden worden zonder dat dit van invloed is op de levensduur van de accu. De Li-ionbatterij gaat zo’n 3 jaar mee en kan ongeveer 750 keer opgeladen worden. Het opladen van leeg naar volle Li-ionbatterij accu neemt ongeveer vijf uur in beslag
LIFEPO4 ACCU: De duurste accu is de LiFePo4 batterij. De LiFePo4 batterij is een verbeterde versie van de Li-ionbatterij. De LiFePo4 batterij is heel robuust en gaat meer dan 10 jaar mee en de LiFePo4 batterij kan zonder problemen meer dan 1500 keer worden herladen. De De LiFePo4 batterij is de batterij van de toekomst maar hij is nog maar op een paar elektrische fietsen verkrijgbaar. De oplaadtijd van de LiFePO4 accu is korter dan de Li-Ion en andere accu’s

De beste elektrische fiets

Afneembare accu:

Bedenk van te voren goed hoe u de fiets gaat gebruiken. Bij sommige accu’s duurt het opladen  namelijk wel 6 uur. Als u dus heel veel gaat fietsen is het dus verstandig om een elektrische fiets met een afneembare accu en een extra accu te kopen zodat u ze om de beurt kan opladen en altijd kunt fietsen.

De beste elektrische fiets

Goedkope elektrische fiets:
Alle goede nieuwe elektrische fietsen zijn duur. Toch is het heel goed mogelijk om op een goedkope manier aan een elektrische fiets te komen. Een elektrische fiets is namelijk niets anders dan een alledaagse fiets voorzien van hulpmotor en accu dus is de goedkoopste manier om aan een elektrische fiets te komen je eigen gewone fiets om (te laten) bouwen. Een complete ombouwset is al te koop voor € 345,- en is geschikt voor alle soorten fietsen die voorzien zijn van een V-brake oplossing. Een conversieset bestaat uit onderstaande onderdelen: een ingespaakte naafmotor, een accu in bagagerek + oplader, trapondersteuning, een besturingskast en een Remhendel met breekcontact.

De beste elektrische fiets