blog placeholder

Voor elke auto komt op een dag het moment dat het voorbij is. Dan rest alleen nog maar de sloop. Onderdelen die nog goed zijn, worden getransplanteerd naar auto’s die het nog doen en vervolgens wordt de rest van de vierwieler geplet tot een kubus van schrootmetaal. En van dat schrootmetaal wordt weer een nieuwe auto gemaakt. Of een fiets. Of een wasmachine. En als die wordt afgedankt, begint het rondje weer opnieuw. Of kan het ook anders?

Het kan ook anders. Want een auto is allang niet meer alleen iets om in te rijden. Carrosserieën kunnen worden gebruikt als broeikas. Half ingegraven autobanden worden gebruikt als afbakening van terreinen. Muggen maken van het regenwater in rondslingerende autobanden hun broedplaats. En wie heeft er bijvoorbeeld nooit eens een oude kentekenplaat ergens aan de muur zien hangen? Achterbanken functioneren prima als geïmproviseerde sofa in een huiskamer. De sfeer kan dan nog wat stemmiger worden gemaakt met de veelkleurige achterlichten, die uitstekend werken als discolampen. Uiteraard op het ritme van de op de autoradio afgespeelde muziek.

Dan zijn er bedrijven zoals het Amerikaanse Hi Octane Jewelry, dat oude auto-onderdelen verwerkt in sierraden. Bij Hi Octane Jewelry kun je bijvoorbeeld terecht voor een halsketting met het merkplaatje van je favoriete automerk. Andere mensen, zoals James Corbett uit Australië, maken van op het oog lukrake verzamelingen oude auto-onderdelen de meest prachtige beeldjes van dieren, auto’s en motoren. Zo wordt een lading oude bougies omgetoverd tot een schapenvacht of krijgen remleidingen een nieuw leven als de staart van een eekhoorn. Homokinetenhoezen worden kattennekken. De onderdelen worden niet verbogen of omgebouwd: ze gaan rechtstreeks van de auto naar het kunstwerk. Het zijn overigens niet altijd doorsnee onderdelen: sommige zijn afkomstig uit oldtimers van meer dan 80 jaar oud. Sommige van de werken van Corbett worden gebruikt als trofee, bijvoorbeeld die voor Car Of The Century, de Ford Model T.

Een ander voorbeeld van creatief gebruik van auto-onderdelen zien we in een reclamespot van Subaru uit 2010. In dit filmpje, genaamd The CarParts, zien we een auto rijden door een landschap dat volledig uit auto-onderdelen blijkt te bestaan. Eerst zien we een stad met hoge gebouwen. Wie goed kijkt, ziet dat de verlichting in de gebouwen bestaat uit dashboardcomponenten. We rijden langs verkeerslichten die zijn opgebouwd uit koppakkingen en langs paardenbloemen waarvan de zaadjes zuigers zijn. Iets later bevinden we ons in een berglandschap met onder meer watervallen van moeren en roetstengels van autogordels. In de lucht vliegt een enorme vogel met vleugels van ruitenwissers.

Maar uiteindelijk is elk auto-onderdeel natuurlijk bedoeld om ons op een veilige en comfortabele manier van A naar B te laten rijden. Het ontwerpen van een nieuwe auto is een uiterst creatief proces, dat ook creatief gebruik van onderdelen vereist. Maar denk de volgende keer dat u die oude autoruit zomaar weggooit toch even na.