blog placeholder

Complete research- en development teams werken koortsachtig om de concurrentie de loef af te steken met betere koplampsystemen voor de auto. In de basis zijn er tegenwoordig drie soorten koplampen: Halogeen, Xenon en LED. Elk van de systemen heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Dit artikel geeft een overzicht.

HALOGEEN
Halogeen koplampen komen vandaag de dag verreweg het meeste voor. Het grootste voordeel van de halogeenlamp is daar de oorzaak van. Met 1000 branduren onder normale omstandigheden hebben ze tegenwoordig een behoorlijk lange levensduur (ten opzichte van het verleden). Daarbij komt de lage prijs. Een lange levensduur EN lage prijs zorgen samen voor lage kosten op zich. Hoe kan het dan dat halogeen lampen toch aan populariteit verliezen ? 

Om dat te snappen moeten we eerst begrijpen hoe de halogeenlamp werkt:

Een hitte bestendig glazen omhulsel, gevuld met een gas (meestal argon of stikstof) en een wolfraam gloeidraad. Het licht wordt verkregen door de gloeidraad onder stroom te zetten. De wolfraam draad wordt ongeveer 2500 graden Celsius en geeft zichtbaar licht.Het grote nadeel wordt direct duidelijk: verspilde energie in de vorm van warmte. Aan het einde van de levensduur is zoveel wolfraam verdampt dat de lamp knapt. Een tweede nadeel is dat de lamp niet mag worden aangeraakt omdat het zout van de handen de weerstand tegen hoge temperaturen aantast.

Toch kiezen fabrikanten nog wel eens voor halogeen: ze geven helder licht (door de hitte) en zijn in verschillende afmetingen beschikbaar en daarmee in principe voor elk model geschikt. Meestal zijn ze ook dimbaar. Halogeen produceert 1400 lumen / 30 Mcd/m2. (helemaal onderaan het artikel een korte toelichting over lichtsterkte eenheid. 

 Voordelen                                     Nadelen
 Lange levensduur                           energie verspilling(warmte)
 veel verschillende afmetingen          breekbaar
 hoge lichtopbrengst

XENON
Xenon koplampen zijn ontladingslampen met hoge intensiteit. En worden geacht een hogere efficiency te hebben. Het gas in de lamp heet Xenon en geeft een iets blauwig licht. Xenon lampen worden al sinds 1991 toegepast, maar heeft lange tijd een exclusief karakter gehouden. De efficiency is groter omdat de hoeveelheid geproduceerd licht groter is dan bij andere gassen. Met het voordeel is het ook een nadeel, namelijk voor tegemoetkomend verkeer. Xenon produceert 3000 lumen / 90 Mcd/m2.

De hogere efficiency (meer lichtopbrengst en minder warmte bij zelfde stroomverbruik) betekent minder verspilling van energie en dus een lager verbruik en daardoor een lagere CO2 uitstoot. De levensduur van Xenon lampen wordt geschat op 2000 branduren onder normale omstandigheden. De levensduur wordt steeds langer (8000-20000 uren). De hoge lichtopbrengst is een voordeel maar ook een nadeel uit veiligheids oogpunt. De Xenon lamp is vrij duur ten opzichte van andere systemen. Daarbij komt dat sommige versies van de Xenon lamp schadelijke stoffen bevatten die onveilig kunnen zijn en slecht voor het milieu (oa kwik). Regelgeving die kwik uitsluit maakt de lampen nog duurder.
 
 Voordelen                                     Nadelen
 Lange levensduur                           verblinding van andere weggebruikers
 hogere efficiency dan halogeen        hoge kosten
 beter zicht voor de bestuurder         mogelijk schadelijke stoffen

LED
Met de voortschrijdende technologische ontwikkeling zijn de high intensity LEDs geintroduceert in de automobiel industrie. Op papier zijn de voordelen van LEDs groot. Toch zijn er nadelen die brede toepassing nog niet tot gevolg hebben, Het belangrijkste voordeel is dat LED’s een zeer laag stroomverbruik hebben. Ookal produceren de LED’s geen warmte op de plaats waar zelicht produceren, ze produceren wel wat warmte op de bodem. Die bodem is een ongewenste plaats voor warmte ontwikkeling omdat het mogelijk dicht bij andere onderdelen en bijvoorbeeld bekabeling is. Een ideale toepassing is voor verlichting met kort gebruik: remlichten en richtingaanwijzers of knipperlichten. Een ander groot voordeel is de kleine afmeting en daardoor grote flexibiliteit qua vormgeving. De lichtopbrengst licht nu tussen halogeen en Xenon en de verwachting is dat het in de komende jaren verder zal toenemen. De techniek is namelijk nog niet volwassen. Wat zeker nog verder moet verbeteren zijn de productiekosten. Door voornoemde oorzaken zijn LED’s nog vooral beschikbaar als opties op de exclusievere modellen. De eerste LEDs verschenen in 2004 op auto’s.

Voordelen                                        Nadelen
 kleine afmetingen                             hoge kosten
 erg laag energieverbruik                   warmte ontwikkeling op 
                                                       ongewenste plekken

 

Eenheden voor lichtsterkte
Lumen              : Eenheid voor lichtssterkte en is een eigenschap van de lichtbron zelf en onafhankelijk van de waarnemer.
                          
Geeft een deel aan dat in een bepaalde richting wordt uitgezonden in het door mensen zichtbaar spectrum.

Mcd/m2            : eenheid voor luminantie, lichtsterkte uitgedrukt in mili-candela per m2.

Cd                    : eenheid voor lichtsterkte, Candela                          
                         
(ongeveer gelijk aan een kaars of gewone zaklamp.

Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtsterkte_(fotometrie)